De koopjesdag Black Friday is sinds 2015 naar Nederland overgewaaid vanuit Amerika. Op de laatste vrijdag van november, de dag na Thanksgiving wordt massaal geprofiteerd van kortingen en Black Friday-acties die winkeliers aanbieden. Op deze manier wordt de decembermaand ingewijd waarin mensen hun aankopen doen voor de feestdagen. Ben je benieuwd naar de oorsprong van deze dag en hoe je bewuster kunt omgaan met Black Friday? Lees dan verder! 

De oorsprong van Black Friday

Er zijn verschillende gebeurtenissen uit de geschiedenis die hebben bijgedragen aan de huidige Black Friday traditie:

Chaos na Thanksgiving in Philadelphia
In Philadelphia was er op de dag na Thankgiving enorme chaos in de stad vanwege verkeersdrukte. De stad zag toen letterlijk ‘zwart van de mensen’ en hierdoor werd deze naam gebruikt door de politie van Amerika.

Vervroegen van Thanksgiving 

De traditie om koopjes te jagen voor de feestdagen op deze vrijdag is al ontstaan in 1939, vanuit het initiatief van president Franklin D. Roosevelt om Thanksgiving te vervroegen zodat mensen eerder hun kerstinkopen gingen doen. Op die manier wilde hij de Amerikaanse economische crisis aan te pakken. 

Oorsprong van de naam
Winkeliers stonden in de rode cijfers tijdens de economische crisis. Door korting te geven met Black Friday werd er veel winst gemaakt, en veranderden rode cijfers in positieve, zwarte cijfers. 

Tegengeluid

Er is veel tegengeluid de laatste jaren tegen de Black Friday koopgekte, mensen voelen weerstand tegen massaproductie en overconsumptie.
Herken je dit? Kijk dan eens naar andere aanbiedingen waar je als consument wel achter kan staan. Kies er bijvoorbeeld voor om de kleine ondernemers uit je buurt te steunen in plaats van de grote multinationals. Ga langs je plaatselijke boekwinkel, modeboetiek of de wijnspeciaalzaak om de hoek. Vaak doen wijnspecialisten bijvoorbeeld ook aan aantrekkelijke black friday wijn deals. 

Als alternatief kun je daarnaast ervoor kiezen om op deze dag een weekendje weg te boeken met black friday korting. Zo kies je ervoor om geen spullen te kopen, maar om te investeren in mooie ervaringen. 

Als je je kerstinkopen in de buurt gaat doen, zijn er vast verschillende deals op Black Friday, sla bijvoorbeeld alvast met korting een exclusieve kerstwijn in bij je plaatselijke slijterij! 

Meest verkochte producten

Gadgets en elektronica zijn producten die de laatste jaren opvallend veel met korting verkocht werden tijdens Black Friday.  Ook zie je dat veel luxe warenhuizen flink winst maken op deze dag vanwege hun speciale aanbiedingen voor mode, speelgoed, en cosmetica. 

Als je nu toch de gezellige sfeer wil opzoeken in het centrum op Black Friday, maar geen impulsaankopen wil doen, ga dan doelgericht shoppen. Een andere goede maatregel in het kader van duurzaamheid is om bij elke aankoop die je doet, iets van jezelf weg te doen of te verkopen! 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen