Zie je iedereen maar kopjes koffie achteroverslaan en denk je: hoe lústen mensen dit toch? Geen zorgen: velen van ons hebben koffie voor een periode vies gevonden. Je moet het leren drinken! De smaak is in het begin erg bitter. Maar na verloop van tijd wil je niet meer zonder. Koffie leren drinken? Lees eerst deze tips.

Koffie met suiker en melk

De beste tip om koffie te leren drinken: start met het drinken van koffie met veel suiker en melk erin. Hiermee maak je de koffiesmaak namelijk een stuk zoeter en milder, en kun je er langzaam aan wennen. Bouw de hoeveelheid suiker en melk die je toevoegt steeds een stukje verder af. Je zult zien dat je al gauw went aan de smaak van koffie. En houd in je achterhoofd: je hoeft koffie heus niet per se zwart te drinken. Als je er altijd een klein laagje suiker of melk in wilt, is dat helemaal prima.

Koffiesoorten uitproberen

De ene koffiesoort is de andere niet! Ieder merk heeft weer een eigen unieke smaak, evenals ieder koffietype. Wissel hiermee af, tot je de koffiesoort hebt gevonden die jou bevalt. Ken je bijvoorbeeld Segafredo koffie al? En zo zijn er nog een heleboel smaken om uit te proberen. Uiteindelijk vind je jouw ultieme favoriet.

Eerst filterkoffie, dan espresso

Wist je dat filterkoffie een stuk milder smaakt dan espresso? Er zit meer water bij, en de bonen zijn vaak minder intens van smaak. Daarom is het zo slim om te starten met het drinken van filterkoffie! Hier kun je dan weer geen cappuccino van maken, maar je kunt er wel gewoon wat suiker of melk bij stoppen. Uiteindelijk kun je je eens aan een kopje espresso gaan wagen. Maar eerlijk is eerlijk: er zijn een heleboel mensen die deze smaak te krachtig vinden – en het dus liever bij een zachtere mok filterkoffie houden.

Intensiteit van koffie

Let altijd op de aangegeven intensiteit van de koffie die je koopt. Dit staat doorgaans vermeld op de verpakking. Hoe hoger de intensiteit is, hoe moeilijker het is om aan de koffiesmaak te wennen. Begin liever met een lage intensiteit. Dit betekent trouwens niet dat er minder cafeïne in de koffie met een lage intensiteit zit, dit is een fabeltje! Het gaat puur om een verschil in smaak.

Zuurdere of bitterdere koffie

Bij koffie denk je waarschijnlijk direct aan de bittere smaak die eraan zit. Het is echter ook mogelijk om je koffie wat zuurder te drinken, mocht je dit prettiger vinden dan de bittere smaak. Met name in de third wave koffiestroming wordt er naar een zuurdere smaak gestreefd. Zo worden de koffiebonen minder lang gebrand, wat deze smaak naar boven haalt. Let wel: dit is dus een wenselijke toon van zuurheid! Als je hier eenmaal aan gewend bent, smaakt het je namelijk juist goed. Er wordt zelfs van gezegd dat je meer smaak proeft door deze zure tonen: er komen meer details naar boven in de koffie. Zeker iets om eens uit te proberen dus!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen