Zelfverdediging is een belangrijke levensvaardigheid die iedereen zou moeten kennen. Het kan je helpen je te beschermen tegen fysiek en seksueel geweld, en het kan je ook het zelfvertrouwen geven om in elke situatie voor jezelf op te komen.

Er zijn veel verschillende zelfverdedigingstechnieken, maar sommige sporten zijn beter dan andere in het aanleren van zelfverdedigingsvaardigheden. Hier zijn vijf van de beste zelfverdedigingssporten!

1. Boksen

Boksen is een geweldige sport om zelfverdedigingsbewegingen te leren. De strategieën achter het boksen lijken erg op de technieken die in veel andere vechtsporten gebruikt worden, dus het leren van deze sport kan je helpen je zelfverdedigingsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Bij het vechten is het belangrijk om goed voetenwerk en een goede lichaamspositie te hebben. Zelfs als je tijdens een bokswedstrijd stoten gooit, moet je altijd klaar zijn voor de vergeldingsacties van je tegenstander.

In staat zijn aanvallen te ontwijken of te blokkeren terwijl je op je voeten blijft staan is van vitaal belang als je je wilt verdedigen tegen iemand die groter of sterker is dan jijzelf. Boksen leert mensen over verdedigende bewegingen zoals weven, dobberen en rollen die van pas kunnen komen als iemand je probeert te grijpen of te tackelen.

Leren hoe je stoten moet gooien is ook belangrijk bij zelfverdediging, want weten hoe je pijn of verwonding kunt veroorzaken is een effectieve manier om een fysieke confrontatie te beëindigen.

2. Kendo

Veel krijgskunstdisciplines zijn meer gewijd aan aanval dan aan verdediging, maar dat is niet het geval bij Kendo.

Kendo leert een aantal zeer belangrijke vaardigheden die nuttig zijn voor zelfverdediging. Je moet je bijvoorbeeld heel goed bewust zijn van je omgeving als je veilig Kendo wilt beoefenen. Je moet weten wat er achter je is, zodat je kunt voorkomen dat je jezelf of iemand anders per ongeluk verwondt. Dit soort opmerkzaamheid helpt je veilig te blijven tijdens elk soort conflict.

Gevechtshoudingen zijn ook van cruciaal belang als je leert hoe je je kunt verdedigen, en Kendo heeft er heel wat! Sterk voetenwerk is van vitaal belang om een wedstrijd te winnen, en kan van pas komen tijdens een straatgevecht.

Kendo is niet alleen nuttig om te leren hoe je je tegen aanvallers kunt verdedigen, maar het kan je ook helpen mentale kracht op te bouwen. Vrij vaak worden zelfverdedigingsconflicten beëindigd voordat er werkelijk geweld plaatsvindt. Een goede aanval kan de beste verdediging zijn, maar het hebben van een sterke vastberadenheid en concentratie is essentieel als je aan het langste eind wilt trekken!

3. Muay Thai

Muay Thai, of “de kunst van de acht ledematen” zoals ze soms genoemd wordt, leert een aantal belangrijke zelfverdedigingstechnieken die van onschatbare waarde kunnen blijken in een gevaarlijke situatie. Deze sport wordt al generaties lang in heel Azië gebruikt om zowel soldaten als atleten te trainen. Het enorme aantal aanvalsmogelijkheden maakt Muay Thai een geweldige zelfverdedigingssport.

Er zijn stoten, ellebogen en knieën om je mee te verdedigen, maar het grootste voordeel van Muay Thai is dat zowel je handen als je voeten wapens zijn. Je kunt een gevecht heel snel winnen als je alle acht aanvalspunten weet te gebruiken!

Goed voetenwerk hebben bij het vechten is ook van cruciaal belang om op de been te blijven als iemand die groter of sterker is je probeert aan te pakken. Dit soort opmerkzaamheid komt van pas bij elke confrontatie waarbij fysieke kracht een probleem kan zijn.

4. Braziliaans Jiu Jitsu

Braziliaans jiu jitsu is een moderne krijgskunst die is aangepast uit Judo en traditionele Japanse jujutsu technieken. Het leert geavanceerde grappling technieken die gebruikt kunnen worden in een aantal gevaarlijke situaties.

Een van de beste dingen aan Braziliaans jiu jitsu is dat het niet afhankelijk is van slagen of stoten om effectief te zijn. Dit betekent dat iedereen het kan gebruiken, ongeacht leeftijd of lichamelijke conditie

Zelfs mensen met een lagere conditie en kracht kunnen dodelijk zijn met alleen grappling technieken, wat deze sport ideaal maakt voor zelfverdediging.

Grappling leert je ook manieren om te voorkomen dat je geraakt wordt, zelfs als je aanvaller het voordeel heeft in grootte en kracht. Bij grijpen gaat het erom wat je kunt doen vanuit een nadelige positie, dus leren hoe je “minderwaardig” kunt zijn is een belangrijke vaardigheid als je je probeert te verdedigen tegen iemand die groter en sterker is dan jij!

5. Krav Maga

Krav Maga is een andere sport die niet op stoten vertrouwt om effectief te zijn. Het leert je hoe je een gevecht snel en veilig kunt beëindigen, door gebruik te maken van eenvoudige principes als evenwicht, beweging en timing.

Deze drie begrippen vormen de basis van bijna elke zelfverdedigingssituatie. Bijvoorbeeld, als iemand je probeert aan te vallen met opgeheven armen, dan is het belangrijk dat je een techniek gebruikt die gericht is op het hoofd- of nekgebied van je tegenstander. Door hem uit balans te brengen en een vitaal gebied voor een aanval bloot te leggen, kun je het gevecht beëindigen nog voor het goed en wel begonnen is!

Doelwitten zijn er in alle vormen en maten, maar weten hoe je je effectief tegen iedereen kunt verdedigen – of ze nu een wapen hebben of niet – is van vitaal belang bij het leren van zelfverdedigingssporten.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen